Interes pojedinaca nasuprot sinergiji

MALA BARA, PUNO KROKODILA

Mali dioničari Jadranske banke okupljeni u udrugu Sinergija najavili su pravnu bitku protiv „bijelih ovratnika“ sve s ciljem kako bi dokazali kriminal u poslovanju i radu Jadranske banke.

NOVAC OTVARA SVA VRATA
Da se nešto sumnjivo događa u Jadranskoj banci, i da su svi za to znali, bilo nam je jasno od starta. Jadranska banka bila je domicilna banka, na kojoj su razni lokalni „poduzetnici“ dizali kredite i gradili svoje carstvo ali i neupitni politički utjecaj.

Upravo radi toga, Općina Primošten je dana 5. prosinca 2014. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, uputila je Kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Burića i direktora komunalnog poduzeća Vodovod i odvodnja jer su imenovani odobrili ulaganje 5 milijuna kuna našeg novca, u nenaplativim kreditima nagriženu „domaću“ banku.

Državno odvjetništvo obavijest, o počinjenju kaznenog djela glatko je odbilo i gradonačelnik je ostao čist.

NEKOM POSLOVNI A DRUGOM ŽIVOTNI RIZIK

Podsjetimo, na 14-oj sjednici Vijeća od dana 19. 12. 2014. godine, izjavila sam slijedeće;

„Traži se preispitivanje rada g. Mihe Mioča, budući kao i što su sami napomenuli Jadranska banka isto kao i TLM spada u trgovačko društvo u privatnom vlasništvu. Postavlja se pitanje kako će se procijeniti taj poslovni rizik koji je suviše velik, a kao što svi znaju u RH kao što je bilo riječi o TLM-u, svi raspadi svih poduzeća unaprijed su planirani i dogovoreni. Sustavno se radi na uništavanju gospodarstva ne samo u Šibeniku nego i u RH. Ovo govori jer financijski potez Vodovod ne može nikako pravdati poslovnom politikom.“

Gradonačelnik Burić mi je potom odgovorio da: „Vjeruje direktoru jer se radi o vrlo iskusnom čovjeku dugogodišnjem direktoru Vodovoda kada ga on uvjerava da je sve zakonito i napravljeno onako kako treba napraviti. Poslovni rizik u Hrvatskoj postoji svugdje. Kada stave sve u kontekst misli da je Vodovod donio dobru odluku“.

Ujedno gradonačelnik Burić rekao je kako; „Vodovod kao svako trgovačko društvo ima način svoga funkcioniranja, ima svoju upravu, Nadzorni odbor. Što se tiče dokapitalizacije to nije bio predmet niti je sazvana Skupština zbog toga, niti je on kao predstavnik u Skupštini i u ime Grada Šibenika u takvom sustavu odlučivanja nije ni sudjelovao. Interes Grada je da se spasi samostalnost i opstojnost Jadranske banke. Apsolutno misli da ne bi trebalo biti političkog prijekora. Sve što je tvrtka Vodovod i g. Miho Mioč kao direktor napravio na njegovo pitanje njemu upućeno da li je to napravljeno sukladno zakonu i njegovim ovlastima odgovor je bio da. Skupština nije bila sazvana, o tome se na nivou Skupštine nije raspravljalo. Po odgovoru iz Vodovoda nije bilo potrebno“.

LJUDI SE DRŽE ZA RIJEČ, BURIĆ ZA PAROLE A GRAĐANI KOJI RAZMIŠLJAJU „ZA GLAVU“
Je li gradonačelnik kupio dionice banke?
27. siječnja 2015. godine, na 15-oj sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na moj upit, gradonačelnik „Što se tiče dionica nije burzovni stručnjak nema ni on osobno niti jednu dionicu, očito spada u one klasične ljude koji imaju ono što zarade, a ne posao na burzama, ali burze imaju svoja pravila. To što su dionice Jadranske banke sada pale ne znači da su loše ulagali. Današnjim danom Jadranska banka dobila je potpuno novu upravu. U toj ustanovi se događaju dinamični procesi i vjeruje u tu domaću banku i vjeruje da će ona biti ono što treba biti. Vrlo značajan suport lokalnom gospodarstvu, ali detaljnije informacije oko tih cijena pročelnica će bolje znati…

STRAH ME NAGRAĐIVANIH I TRANSPARENTNIH

Kako su izjave gradonačelnika tek vješti PR a ne odraz realnog stanja u gradu ( i banci), proizlazi i iz recentnih zbivanja kada su gradonačelnikove izjave u smislu da je sve što se događa oko Jadranske banke normalno, na kraju ispale sušta suprotnost onome što nam gradonačelnik servira.
Podsjetimo u društvu uhićenih zbog sumnje da su u Jadranskoj banci počinili oko 40 milijuna kuna štete nalazi se bivši šef uprave banke, Ivo Šinko 2007. godine primio nagradu za najboljeg bankara u Hrvatskoj..

Nadam se da će Sinergija sa državnim tijelima imati više uspjeha nego li je imala Općina Primošten kada je u prosincu 2014. godine prva pokrenula priču o sumnjivim odgađanjima u Jadranskoj banci koja se radi loših poslovnih odluka uprave (u korist pojedinaca) spašavala novcem nas svih građana (ne ovisno o tome je li bilo riječ o novcu komunalnog poduzeća, ustanove, vrtića ili mjesnog odbora).

 

Iris Ukić Kotarac, vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrina