Kratka kronologija trakavice vezane uz projekt osnivanja Sveučilista u Šibeniku od 2009 do 2017. godine

1. U jesen 2009.g. prof. Zvonko Pešić nazvao je dr.sc. Gorana Mihelčića i zatražio da se s njim nađe, jer „…mu želi iznijeti jednu ideju…” Na njegov poziv dr.sc. Mihelčić  se odazvao i tom prigodom prof.Pešić  mu rekao da ima ideju pokrenuti „Studij obnovljivih izvora energije”. Tijekom razgovora rečeno mu je da je ideja dobra, ali da je za realizaciju takvog projekta potrebno izvršiti cijeli niz predradnji, koje trebaju odraditi eminentni znanstvenici iz postojećih Sveučilišta i znanstvenih institucija. Nakon što mu je objašnjena cijela procedura od kontakta sa nekim od postojećih sveučilišta, izrade studijskog programa, dobijanje dopusnice od MZOS-a, razvojne agencije za znanost i dr., predloženo mu je da se osnuju tri studijska programa, budući da samo jednim studijskim programom nije moguće osnovati samostalno Sveučilište u Šibeniku. Dakle, ideja prof. Pešića je osnivanje studija obnovljivih izvora energije, a ne osnivanje samostalnog Sveučilišta u Šibeniku.
2. U proljeće 2010.g. u Šibenik je došla delegacija Instituta Ruđer Bošković (IRB) na čelu s tadašnjom ravnateljicom IRB-a dr.sc. Danicom Ramljak, te predstojnikom Zavoda za istraživanje mora i okoliša (ZIMO) prof.dr.sc.Tarzanom Legovićem.  Delegaciju su uz navedene činili i najeminentniji znanstvenici iz ZIMO-a. Tom prigodom prof. Pešić se upoznao sa delegacijom IRB-a i ukratko im iznio ideju, na što je delegacija pozitivno reagirala, te predložila osnivanje tri studijska programa.
3. Nedugo nakon toga sastanka organiziran je sastanak u kabinetu tadašnje ravnateljice IRB-a dr.sc. Danice Ramljak, na kojem je formirano „Inicijativno vijeće za osnivanje samostalnog Sveučilišta u Šibeniku”, kojim je predsjedao prof. dr. sc. Tarzan Legović. Na tom sastanku je  načelno dogovoreno da će IRB sastaviti još dva studijska programa: „Studij upravljanja okolišem” i „Studij akvakulture”.
4. Uslijedio je niz sastanaka sa različitim stručnjacima iz više znanstvenih institucija i dekanima zagrebačkih i drugih sveučilišta. Nakon izuzetno povoljnih ocijena ideje prof. Pešić je nastavio sam kontaktirati  znanstvenike, što je rezultiralo kraćim zastojem u realizaciji ideje. Kad je prof. Pešić shvatio da nije u stanju sam kompetitivno izkoordinirati cijeli projekt, ponovo se gotovo svakodnevno obraćao dr.sc. Goranu Mihelčiću,  prof.dr.sc. Tarzanu Legoviću i drugim znanstvenicima, tražeći savjete. Tada je došlo i do većih promjena u članstvu „Inicijativnog vijeća osnivanja samostalnog  „Sveučilišta u Šibeniku”.
5. Nakon promijene vlasti u Gradu Šibeniku i dolaska dva vijećnika ŠGF-a u Gradsko vijeće prof. Pešić se priklonio ŠGF-u, te je zajedno s tadašnjim vijećnicima ŠGF-a nastavljen projekt osnivanja samostalnog „Sveučilišta u Šibeniku”. Jednoglasnom odlukom gradskog vijeća donesena je odluka o pokretanju osnivanja samostalnog sveučilišta na Palacinima. Tadašnji gradonačelnik dr. Županović izjavio je da se radi o „…nemogućoj misiji…”, te kontaktirao Sveučilište u Zadru, čime su na neki način isključili Sveučilište u Zagrebu. Odluka dr. Županovića i tadašnje gradske uprave nije bila prihvatljiva od akademske zajednice, tako da je ponovo došlo do zastoja u realizaciji projekta. Tada je prof. Pešić već poznavao naj eminentnije hrvatske znanstvenike iz područja prirodnih i tehničkih znanosti i nastavio s koordinacijom projekta, te uspio vratiti dio znanstvenika u „Inicijativno vijeće”, čime je prisilio dr. Županovića da promijeni mišljenje i „okrene leđa” Sveučilištu u Zadru. Nakon toga je počela suradnja Grada Šibenika s INavisom, CRONOMAR-om i Norveškim „partnerima”.
6. Neovisno o datumu promjene vlasti u Šibeniku i dolaskom dr. Burića za gradonačelnika „Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje” (FESB) i „Fakultet elektrotehnike i računarstva” (FER) pri „Sveučilištu u Zagrebu” okupio je tim znanstvenika koji je napravio program „Studija obnovljivih izvora energije”, te su dobili dopusnicu za njegov početak s radom u Šibeniku u privremenom prostoru INavisa. Studij je počeo s radom 2015.g. kada je upisano 42 studenta (maksimalna kvota predviđena dopusnicom i programom bila je 50). Važno je napomenuti da je studij dobio dopusnicu za dodiplomski studij (tri godine) i uspješno funkcionira do danas. Međutim, dva preostala studija potrebna za osnivanje samostalnog Sveučilišta u Šibeniku nisu niti pokrenuta, iako je dr.sc. Drago Marguš iz NP „Krka” (bivši djelatnik IRB-a) sastavio „draft” Studija akvakulture, a dr.sc. Goran Mihelčić „draft” Studija upravljanja okolišem”, nisu pokrenuti iz nama nepoznatih razloga.
7. Umjesto zaključka: Prof. Zvonko Pešić autor je ideje osnivanja „Studija obnovljivih izvora energije”, a ne osnivanja samostalnog „Sveučilišta u Šibeniku”.
– Političari koji su vodili i vode grad pokazali su se nevjerodostojni i nekompetentni da sudjeluju u ovom megaprojektu. Štoviše, umjesto da su „širom otvorili vrata struci” napravili su, vjerojatno nepopravljivu štetu jer su zbog neodlučnost potrošili dragocjeno vrijeme.
Slijedom navedenog, potrebno je javnost obavijestiti o konkretnim koracima vezanim uz nastavljanje projekta razvoja drugog i trećeg sveučilišnog studija, uz jasno navođenje rokova izvršenja jer Šibeniku očito ne nedostaju političari i njihovi programi, Šibeniku nedostaju ljudi koji ce poštivati struku i znanje i koji se neće igrati s budućnošću svoje djece.
Iris Ukić Kotarac dipl.iur.
Nezavisna lista Stipe Petrina