Predstava koja nikako da završi

Već deset mjeseci čekam odgovor na pitanja vezana uz „hram kulture“ u Šibeniku, koji se po svemu sudeći iz kazališne pretvorilo u neku drugu kuću, barem što se tiče posla.
Ravnateljici kazališta Trlaja niti pročelnicu Žurić nisu posebno dojmila pitanja o poslovanju kazališta a koje sam ispred Nezavisne liste Stipe Petrina, kao vijećnica izabrana od naroda (kojeg osim repertoara zanima i što je s parama u kulturi), postavila na Gradskom vijeću niti je ravnateljicu posebno uzdrmalo to što sam se radi njezine šutnje, obratila Povjerenici za informiranje.

Za one koji nisu pratili razvoj događaja, podsjećam da je prvi čin ove tragedije počeo još u lipnju 2016. godine kada sam na 23.sjednici vijeća, pročelnici Žurić i ravnateljici Maja Trlaja uputila niz pitanja sve vezano uz poslovanje i rad kazališta.

Nakon toga sam dana 18. studenog 2016. godine, od ravnateljice zatražila i pisani odgovor na 28. konkretno postavljenih pitanja sve vezano uz rad i poslovanje kazališta koje je upravo Ured državne revizije, u nalazu iz 2015.godine, ocijenio kao nevaljan i ne učinkovit.

Ravnateljica Trlaja, krajem studenog 2016. godine, uputila mi je tek neformalan dopis u kojemu me obavještava da joj treba još vremena da mi odgovori na postavljena pitanja. Kako odgovora još uvijek nema, pitam se zbog čega procedura odgovaranja na pitanja traje tako dugo. Prikupljaju li se već postojeći dokazi ili se možebitno u kreativnom zanosu stvaraju novi…

Ne znam ali znam da sam dana 24. ožujka 2017, iskoristila svoj službeni odlazak u Ured za prostorno planiranje pri županiji i zaletila se u susjedstvo-zgradu kazališta ne bi li osobno popričala sa meni ocito nedostupnom ravnateljicom.

Imenovane u poslovnim prostorijama kazališta nije bilo pa sam iskoristila priliku da malo prošvrljam zgradom. U razgovoru sa zaposlenicima, utvrđeno je da ravnateljica nema jer je na putu ali da me ista ionako ne bi mogla primiti u uredu jer da ga renovira. (U planu nabave za 2016. godinu ne vidim za to osigurana sredstva pa je možda riječ o sredstvima fondova. Ne znam odskle novac ali sam “sigurna” da ću dobiti odgovor i na ovo pitanje, kao što sam ga dobivala i do sada..). Navedeno uređenje radnih prostorija prve dame kazališta ne bi bilo čudno, da se primjerice drvenarija na zgradi kazališta ne raspada zbog neobnovljene boje ili da je primjerice sređena prostorija arhive ili tzv. Ušićev stan koji koliko mi je poznato ima nekakvu rupu na krovištu.

DRAMA

Ipak kako je ravnateljica ipak ravnateljica i ima podršku vlasti, red je da njezine službene prostorije budu lijepe, (ali ne dok je nered u ostatku zgrade), jer tamo se događaju važne stvari, pripremaju se financijska i druga izvješća za Kazališno vijeće, ili se ne pripremaju… Tako je, ne pripremaju se ni tu niti na drugom mjestu, barem je tako utvrđeno prema mišljenju Ureda drzavne revizije iz 2015. godine.

Kako nisam dobila ni jedan odogovor na svoja pitanja, a postavila sam ih poprilično, još uvijek, između ostalog ne znam je li Kazalište platilo prekršajnu kaznu zbog ranijeg nepravovremenog prijavljivanja ravnateljice na radno mjesto voditeljice MDF-a. Navedeno je zanimljivo iz razloga što se posljedično ne prijavljuvanje radnice na vrijeme, kasnije moglo odraziti i na njezin natječaj za ravnateljicu iz 2014.godine ( u kojemu se ranije po Statutu tražilo 5 godina radnog iskustva u struci ali je eto u natječaju za ravnateljicu nekim cudom, protivno aktima Kazalista, ostalo samo “radno iskustvo” ali sada bez “struke”) ili se kazalište pravoremeno žalilo na izrecenu kaznu. (Odgovor na to pitanje nisam mogla dobiti jer je službenica izjavila da mi ne smije odgovarati na pitanje oko placanja kazne već da će to učiniti ravnateljica pismenim putem).

Isto tako ne znam je li pročelnica Žurić uopće shvatila značenje svojih riječi kada je na sjednici Gradskog vijeća izjavila da odgovorni moraju snositi posljedice za svoj rad… Ne znam što se dogodilo ali me zanima jer ne bih željela da od svega ovoga na kraju ispadne nekakva drama.

Kako je riječ o prekršajnoj kazni koja je izrečena putem prekršajnog naloga, još u prosincu 2015. godine, pa kako je riječ o nemalom iznosu od 106 tisuća kuna (119 je bilo izrečeno) , jako me zanima što je bilo s tim prekršajnim nalogom, da li se kazalište žalilo ili je predmet završio u ladici (kao i po svemu sudeći moj Zahtjev za pristup informacijama).

O TEMPORA O MORES

Ne znam koliko će koštati uređenje radnih prostorija ravnateljice kazališta ali znam da nestručnost i nerad pojedinih glavnih aktera ove ali i drugih gradskih priča u nadležnosti aktualne vlasti, građani već dugo plaćaju.

Nadam se da ovog puta neće biti raspoloženi za još jednu lošu reprizu.

 

Iris Ukić Kotarac, vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrina