Poticajna stanogradnja na Šibenski način

PRIJE GODINU DANA NEKI SU S PUNO OPTIMIZMA DOČEKALI POLAGANJE “KAMENA TEMELJCA”
Nažalost godinu dana kasnije, pojedine obitelji umjesto krova nad glavom dobili su kamen u glavu! Tu mislim na one koji su izvisili u natječajnom postupku.

POStoji li išta transparentno u radu gradske uprave….

Točno je da je je Zakonom propisano da ukoliko se u roku od 6 mjeseci od početka gradnje ne sklope svi predugovori o kupoprodaji stanova, da Agencija može preostale stanove, neovisno o tim uvjetima, ponuditi trećim osobama. Pitanje koje se postavlja je kako je došlo do takvog raspleta situacije kada znamo da u Šibeniku radi velike nezaposlenosti i male kupovne moći postoji ogromna potreba za jeftinijim kvadratima (sami smo kupili stan po tržišnoj cijeni i znamo što je plaćati skupi kredit).

Tu dolazimo na Zaključka gradonačelnika kojim se preostalih 6 stanova ustupa Ministarstvu hrv.branitelja za potrebe zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata (prije nego me opet napadnu da sam “četnikuša” podsjetnik da su mi i otac i suprug i diver i pola muške obitelji bili u ratu kao dobrovoljci!)
Dakle nemam ništa protiv branitelja ali itekako sam protiv zakulisnih igara!

KLJUČ JE KOD GRADONAČELNIKA

Prijedlog liste, sukladno Pravilniku, formira isključivo i jedino gradska uprava!
Sukladno čl. 23. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji uvjete, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za kupnju stana propisuje predstavničko tijelo odnosno Gradsko vijeće Grada Šibenika! (Odluku smo donijeli dana 22. prosinca 2015. godine)
Važeći Pravilnik kaže da gradonačelnik osniva Povjerenstvo koje provodi postupak prikupljanja zahtjeva, kontrolira bodove te određuje prijedlog liste!
Dakle jedino i isključivo Grad je kriv za okolnost što 6 razočaranih obitelji svoj krov nad glavom namjerava potražiti u nekoj pravno uređenoj zemlji!

Jako sam tužna radi tih ljudi, u stvari ljuta jer upravo je ovo razlog zbog kojeg
naši građani bježe vani!

MIROVINSKA REFORMA – S PRVIM DANOM PENZIJE ODMORITE SE OD RADA U GROBU
Procjena ministarstva je da će u narednom periodu od 50-ak godina broj stanovnika u državi, ukoliko nas u ovom trenutku uopće ima 4,2 milijuna, pasti na 3,4 milijuna. Hvala im što pridonose iseljavanju. Ostatku ekipe koja namjerava u RH dočekati starost želim puno zdravlja…trebat će nam jer ćemo praktički raditi do groba.