Sajam agroturizma ili politička samoprocija vladajućih?

Otvaranje Sajma agroturizma u Skadinu samo je pozornica za poziranje i statiranje HDZ –ovih poslušnika!

Zašto to tvrdim:
Naziv sajma je “Agroturistički sajam” što znači da bi isti trebao biti susret između agrodomaćinstava odnosno proizvođača autohtonih, prirodnih, originalnih ili kako već želite domaćih proizvoda i turizma kao tržišta na koje bi se ti proizvodi trebali plasirati!
Od toga nema ništa što je pokazalo jučerašnje otvaranje sajma, ali i sam Program jer nigdje nisu predviđeni na takvim sajmovima uobičajen B2B susreti, odnosno susreti ponude i potražnje osobno.

SAMI SEBI DOVOLJNI
– Među uzvanicima koji su bili raspoređeni u tri reda nije bilo niti jednog predstavnika turističkog gospodarstva – odnosno niti jedne veće hotelske kuće niti manjih turističkih tvrtki….
– Da taj sajam ima značaj kakav mu njegovi organizatori, (čitaj župan Pauk), pripisuju, onda bi reda radi došli veći i manji hotelijeri pa makar ni ne mislili ozbiljno poslovati s tim malim OPG-ovim-a. (Sjetimo se samo predizbornih stranačkih programa)
– Umjesto onih koji bi trebali takve proizvode plasirati na turističko tržište, uzvanici sajma bili su isključivo i samo stranački, HDZ –ovi ljudi!

Gradonačelnik Šibenika zauzeo je mjesto u prvom redu bez ikakvog povoda i razloga, a primjerice gradonačelnik Knina bio je u trećem redu (U Šibeniku su registrirana tek 2 OPG-a Rak Lola i Vinko Gracin , Izvor portal Moja djelatnost, filtriranje po mjestu gdje su registrirani OPG-ovi ).
Isto ako pitam se što je među uzvanicima radila gđa. Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave koje nema veze sa sadržajem Sajma ali ima sa stranačkim križaljkama. Smiješno je i da Novica Ljubičić, bivši pročelnik Ureda župana, upravo od župana dobiva zahvalnicu u povodu 10. sajma za ono što mu je bio posao – a to je da ga organizira u vrijeme kada je bio na toj funkciji!!!
Na sajmu su bili i predstavnici županijskih institucija koje nemaju veze s turizmom i poljoprivredom – primjerice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Doma zdravlja, bila je ravnateljica Opće bolnice, ravnatelj Cvjetnog doma- pa se postavlja pitanje je li to bi HDZ –ov party na naš račun i pod krinkom nekog sajma i zar ti ljudi koje mi plaćamo u to vrijeme nisu imali prečeg posla za koji naravno primaju visoku plaću nego tu pozirati, degustirati i statirati!!!

Pitanje koje se nameće samo po sebi i koje bi naravno trebalo postaviti HDZ ovim ministrima, županu i drugim istaknutim čimbenicima, jest koliki je udio proizvoda domaćih OPG ova u organiziranom turističkom plasmanu (hoteli, obiteljski hoteli i restorani) na području Šibensko kninske županije.
Nakon 10 godina sajmovanja trebali bi dobiti konkretne rezultate a do tada uživajmo u pogledu na ozarena lica uzvanika

OPG-ovi i NJIHOV PLASMAN NA DOMAĆE TURISTIČKO TRŽIŠTE
“Uvoz poljoprivrede i hrane u Hrvatsku mogao bi buknuti i na tri milijarde eura godišnje
Uvoz sektora je također u tri posljednje godine rastao i to s 2,29 milijardi eura iz 2014. godine, na 2,51 milijardi u 2015., do 2,61 milijardi u 2016. godini. Nastavi li se ovim tempom Hrvatska će za koju godinu sigurno doći do uvoza poljoprivrede i hrane u vrijednosti od nevjerojatnih tri milijarde eura, što bi trebalo zabrinuti Vladu. Sudeći po bilanci, potpore i sredstva koja se povlače iz EU fondova očito ne daju dobre rezultate, iako se očekivalo da će se nakon prvotnog šoka poslije ulaska u EU doći do postupnog oporavka poljoprivrede – veće proizvodnje, bržeg rasta izvoza i smanjivanje ogromnog uvoza hrane. Poljoprivredni analitičari tvrde kako je zabrinjavajuće što je u prvih devet mjeseci prošle godine deficit došao do 866 milijuna eura, što je gotovo jednako manjku iz cijele 2016. godine, kada je uvoz u odnosu na izvoz bio veći vrijednosno za 869 milijuna eura”. (Izvor: Poslovni dnevnik ¸15.1.2018)