Kad mrtvi zapjevaju

Čitajući današnji članak nekako mi je došlo milo… Predsjednik Gradske organizacije SDP-a kolega Restović pokušava spasiti ono malo obraza što je stranci ostalo svojatajući organizaciju tzv. „yahoo oporbe“.
Točno je (samo) to da u Gradskom vijeću, od 25 članova SDP ima samo 2 člana (NLSP ih ima 3) ali je apsolutno netočno da bi upravo SDP bio (ikakav) vođa i inicijator tzv.šibenske ili sada već bilo koje druge oporbe u raspadnutoj nam državi. Nakon ovog istupa, jasno je da su upravo SDP-ovci plasirali vijest u medije o tajnom sastanku „šibenske oporbe“ u prostorijama SDP-a, očito s ciljem da bi digli rejting svojoj posrnuloj stranci. Međutim kako spasiti nekog tko je u terminalnoj fazi… Možda napadanjem na najžešće afere u gradu ili županiji (kao što sam njihovom vodstvu prije lokalnih izbora ranije savjetovala) a ne recikliranjem (često mojih i naših) vrućih izjava i tema u Vijeću kada, ruku na srce, SDP to baš i ne smije jer u upravi, u poduzećima i ustanovama ima popriličan broj članova (koji još nisu pretrčali) i koji trebaju čuvati svoja radna mjesta.

BANDIĆEV BAJPAS
Zašto to govorim, odlazak 3 člana Glavnog odbora iz šibenskog SDP-a, po svemu sudeći pretrčavanjem kod Bandića, za današnje prilike nije ništa šokantno kao što nije šokantan ni odlazak Dobre Bandiću (Anton je ranije bio HDZ-ov čovjek a Bandić je to od izlaska iz SDP-a). Šokantno je kako je isti mogao biti kandidat za dogradonačelnika na SDP-ovoj listi.
Zaista nije čudno…barem ne meni. Dakle lakše je otići k Bandiću koji drži lojtre HDZ-u nego se direktno vratiti ili pribjeći stranci kojoj ionako svi praktičari u politici teže. Malo manje je prljavo makar prema javnosti. Jer kako drugačije objasniti šutnju SDP-ove koalicije u Skupštini županije (SDP, HSS,HSU HNS skupa imaju 6 mandata od tog 2 SDP-ova od toga jednu aktivnu vijećnicu – NLSP ima 7 mandata pa je i ovdje jasno da smo najjača i jedina prava opozicija u gradu i Župaiji). Možda šutnju možemo tumačiti činjenicom da su liste SDP-a pune kadrova koji rade po ustanovama ili da je jednostavno riječ o pacifistima. Bože moj, svi smo mi ljudi od krvi i mesa i bolje biti zamjenik nego na ulici ili sutra kad dođe neki novi ravnatelj ili kraljica na čelo ustanove bolje biti član bratske stranke (nego SDP-a).

HDZ NASILJE – SDP PREVARA
Stari je plakat NLSP-a za parlamentarne izbore 2011. godine. U 28 godina SDP nije dobivao vlast zato što su bolji. Padali su gori a SDP je tada bio jedina oporba a sada to više nije. SDP-u smo s namjerom da rušimo HDZ pomogli davne 2009. godine, skupljali smo potpise za župana, pomagali zajedničku stvar SDP je sve to zaboravio dok je bio u poziciji i dok ih s iste nije izbacio galopirajući Burić.
Petrina je zato pametan čovjek a ja naivno pretpostavila da SDP neće pokušati, za popravljanje svog rejtinga, i rušenje našeg, iskoristiti dogovor svih opozicijskih vijećnika da oko za grad važnih i zajedničkih tema, istupamo kao jedan ne ističući „stranačku markicu“. Baš sam smiješna ili je problem u tome što se dovoljno ne drži do onih koji u toj stranci zaista nešto rade i daju riječ.
Od raspada stranke možda je gora situacija kad si prisiljen ostati tu gdje jesi jer tu nekako po defaultu pripadaš. I nije važno što je jasno da tu nema pomoći, jer ne radi se tu više ni o uvjerenjima. Ruku na srce, na državnoj razini, koja je osim ustaša i partizana glavna razlika između ove dvije stranke, baš i nema, možda bi nam (preostalo) radništvo to najbolje moglo objasniti. SDP mora opstati ovako ili onako kako bi nas se uvjerilo da se protiv HDZ-a ne može ići. Jer kako ići protiv HDZ-a kad s HDZ-om imaš odličnu suradnju, tako je barem rekao Restović u Jutarnjem listu kad je nahvalio gradonačelnika Burića. Ili sam opet nešto pobrkala…. Valjda imam spore reflekse, ne mogu pohvatati politiku „malo vamo malo tamo“…. Ipak s mog puta ništa me ne može skrenuti pa makar išla glavom kroz zid. Na moju sreću i onih koji razmišljaju kao i ja vjerujem da ćemo kroz njega brzo proći jer zid je sve mekši i vjerujem da ćemo ga vrlo brzo probiti.