NATO svojim otpadom uništava Jadran, vlasti šute

06. travnja 2015. godine NEZAVISNA LISTA STIPE PETRINA obratila se predsjednici Grabar Kitarović tražeći postupanje u ovoj stvari.

U nastavku donosim vam dopis kojeg smo uputili našoj vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga.

Koliko su državne službe ažurne u rješavanju problema prosudite sami!

 

PREDSJEDNIK RH
N/P gđi. Kolinda Grabar Kitarović

Predmet: Nacionalna sigurnost
– Postupanje traži se

Poštovana,

kao predsjednici, bivšoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija ali i pomoćnici glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, pretpostavljam da Vam je poznato kako u hrvatskom dijelu Jadrana, leži smrtonosno skladište bombi iz Drugog svjetskog rata ali i vojne misije NATO-a u kojoj je 1999. godine bombardirana Srbija.

U Hrvatskoj o vojnom otpadu u Jadranu, nadležna tijela ne žele govoriti jer je to ‘osjetljivo pitanje’. Međutim zataškavanje podataka zbog sprječavanja nastanka panike nije dovoljan argument da bi i Vi zanemarili ovaj sigurnosni problem.

Iako je većina tih podataka označena kao “vojna tajna”, jasno je da je riječ ipak o „javnoj tajni“ jer danas oni koji znaju mehanizam ratovanja i se žele pozabaviti ovim ekološkim i sigurnosnim problemom itekako moraju znati da je NATO svoj vojni otpad izbacio u Jadran odnosno da su vojni avioni NATO-a u naše more bacili neiskorištene bombe i rakete pri povratku sa svojih vojnih misija.

Od Trsta do Otrantskih vrata nalaze se ukupno 24 “posebne zone”, poznate, ali i tajne lokacije s tonama neeksplodiranih bombi, torpeda i raketa, kao i brodovima punim kemijskog i radioaktivnog otpada potopljenim tijekom NATO-ovih vježbi. Te zone nisu smještene isključivo u dubokim međunarodnim vodama, nego i uz obalu, u teritorijalnim vodama Italije i Hrvatske. Prema nekim podacima koji kolaju u javnosti, koncentracija arsena, fosfora, broma i drugih sastojaka bojnih otrova poput iperita, u tom je području zastrašujuća. U vrijeme kad je izbila afera s ispuštanjem bombi, NATO je bio priznao da su zrakoplovi odbacivali u Jadransko more tzv. kasetne bombe (u kojima je dvjestotinjak manjih bombi) prilikom povratka iz misija u SRJ zato što piloti, koji iz nekog razloga nisu mogli baciti bombu, nisu mogli s njima sigurno sletjeti u zrakoplovnu bazu u Avianu.

Zone mogućih eko incidenata protežu se od sjevera do juga Jadrana. Navedeno su potvrdili između ostalog u institutu “Ruđer Bošković”. Prema izvješću IRB-a pod nazivom “Utvrđivanje onečišćenja morskoga dna istočne obale Jadrana i otoka minskim i ostalim eksplozivnim sredstvima”, u našemu moru postoji čak 26 takvih lokacija, većina na talijanskoj strani, na dubinama od 10 do 1200 metara. Osam ih je u sjevernom Jadranu, pet u srednjemu, te čak 13 u južnome.
Svjestan sam da bi plasiranje ove informacije moglo ugroziti turističku sezonu, međutim uz navedeno više me brine dugoročni problem (uništenje ekološke ravnoteže, neposredna ugroza ugleda Hrvatske kao željenog turističkog odredišta, udar na hrvatsku ekonomiju, na ribarstvo i egzistenciju priobalnog stanovništva itd.) te opasnost od aktivacije odbačenog oružja te ljudskih i materijalnih šteta.

O postojanju bombi u Jadranu postoje brojna izvješća primjerice UN-ova Programa za razvoj iz 2009. godine. Slijedom navedenog, pretpostavljam da je i MORH svjestan ovog problema, međutim osobno mi je najvažnija sigurnost građana i njihovo zdravlje koji su dovedeni u pitanje ne samo radi odbačenih bombi već i radi međunarodnih događaja vezanih uz terorizam koji je u posljednje vrijeme uzeo maha.

Kako ne možemo zaobići sigurnosni rizik uslijed recentnih terorističkih napada zbog našeg članstva RH u savezu NATO- u pozivam Vas da mi dadete odgovor na pitanje da li i kada vlastitim autoritetom planirate i u kojem roku poduzeti adekvatne mjere oko obavještavanja nadležnih tijela RH, izrade i javnog objavljivanja katastra svih mina i njihovih pozicija u Jadranu te kada ćete poduzeti aktivnosti sve vezano uz potrebu aktivacije mjera radi sanacije morskog područja Jadrana i zaštite interesa građana RH.

U Primoštenu, 6. travnja 2015. godine

Stipe Petrina

#JediniPravi

Više o aktualnoj temi pročitajte OVDJE