Ukoliko ne umremo od korone, umrijeti ćemo od gladi

Zbog opasnosti širenja Coronavirusa u Hrvatskoj su, po preporuci stožera i zdravorazumskom razmišljanju pojedinih organizatora, odgođena pojedina „događanja“, konferencije i slična okupljanja. Solaris tako neće posjetiti 500 arhitekata niti će isti konzumirati iće i piće (mahom stranih proizvođača sve uvezno pod etiketom „Hrvatski proizvod“). Ti ljudi neće doći trošiti svoje novce u naš grad, koji je u cijelosti prilagođen potrebama turizma. Tu mislim na sva ulaganja u tvrđave i ostale atrakcije jer turizam je Hrvatskoj kao utopljeniku, slamka spasa. Sve to tek je početak pravog “oboljenja”.

Opasnost kudikamo veća i koja nas neminovno očekuje, ukoliko se nastavi trend širenja, je propast turističke sezone. Ako je Italija prazna i ako se već sada odgađaju dogovorene ture i bookingzi, pitam se što će biti za mjesec dana.
Tek ukoliko se to dogodi, u svoj svojoj punini vidjet ćemo uspješnost politike HDZ-ove vlasti (jer eto primjerice TLM nije bio dovoljno dobar nama ali je zato izvrstan Slovencima).

Dok se naš gradonačelnik hvali da gradski proračun u 30 postotnom dijelu puni gospodarstvo, pitam se tko puni ostatak. Da to nisu građani koji zive od turizma; Primjerice oni koji zive u Crnici koji su ranije imali kuće poret TEF-a ili oni kod bivšeg Poliplasta koji APN-ove stanove iznajmljuju putnicima.
Što ako nam se dogodi kolaps. Jesu li naše vlasti i državne i regionalne i lokalne razmišljale o tome? Jesu li osigurale fondove iz kojih će građanima pomoći zakrpati rupe u kućnim budžetima. Hoće li država osigurati moratorije na kredite (za stanove i apartmane) ili za skupe projekte i hoće li nam zbog možebitnog kolapsa pojeftiniti režije, (koje su ionako skupe redi brojne administracije).

Čisto sumnjam. Država je davno ostala bez 13 tona zlatnih poluga jer što će nama kakvo takvo osiguranje u lovi ako već nemamo proizvodnju barem hrane koja bi nam držala glavu iznad vode. Nama crni fondovi ne trebaju kad nam se u ovoj državi ionako „crno piše“.
Od stožera civilne zaštite voljela bih čuti konkretne upute kako će se organizirati bolnice u slučaju da krene epidemija. Ne daj Bože da nam zaluta još koji potrčko koji zastupa interese Hrvatske u bijelom svijetu. Jesmo li svjesni da će ovaj virus razotkriti sve naše mane i propuste. Problem je što posljedice neće obuhvatiti odgovorne za ovaj nered već će platiti laštru oni najslabiji.