Zovu nas ulice

Prošao je i 30 dan štrajka

Tko će koga satrati. Učitelji vladu ili vlada učitelje. Sada su učitelji opravdano krema države koju su političari ranije pretvorili u septičku jamu. Učitelji su se jedini uspjeli organizirati na način da su premostili svoje ideološke razlike i proizveli masovni prosvjed ali i dobili ogromnu podršku građana koji su između sebe jednako različiti.

Jedina nada
Problem je ukoliko se vlada odluči stisnuti učitelje, ukoliko se odluči stjerati ih u kut ovom maratonskom igrom živaca.
Učitelji moraju ustrajati bez obzira na cijenu jer ako padnu, za narednih 10 godina više neće postojati itko tko će htjeti i moći i prosvjedovati. Jesu li hr. učitelji “engleski rudari”

Može li Plenković biti Margaret Tacher. Sudbinu engleskih rudara znamo. Da li će sudbina hrv.obrazovanja biti ista.
Danas su učitelji opravdano najbolje sto Hrvatska ima.
Međutim poučeni dugogodišnjim iskustvom a to je primjerice prosvjed za radio 101 i za Kurikularnu reformu, znamo da se usprkos odličnom odazivu i podrsci javnosti ništa se nažalost nije promjenilo. Pitate se zašto. Zato sto nije bilo presudnog koraka naprijed.
Zašto.
Bez obzira na opće oduševljenje nažalost nije bilo koraka naprijed jer javnost koja je trebala biti inficirana idejom i ciljem prosvjeda i ovog puta nije učinila dovoljno. Nije izašla na ulice!
Kao i svaki put do sad svi nismo izasli na ulice. Nismo prosvjedovali, se solidarizirali
Javnost koja nema kulturu samopoštovanja koja nema kulturu uspjeha, javnost koja vegetira na margini misleći da je to krajnji domet mrvica s njihovog stola najviše je što se moze dogoditi.

Prebrzo odustajemo i premalo nam je dovoljno
Ako ne vjerujete razmislite zašto se do danas nista nije dogodilo.

Primjerice ukoliko sindikati ustraju u svojim zahtjevima a vlada proglasi štrajk nezakonitim i uvede u obavezu a učitelji odluče da neće raditi dok primjerice korumpirana vlada ne ode, i dok se ne raspisu novi izvanredni izborim dolazimo do javnosti.
Javnost je na strani učitelja,opravdano. Mjesec i pol dana sindikati imaju podršku i starih i mladih i lijevih i desnih.
Ali javnosti, zašto čekamo da se učitelji iscrpe. Zar mejseca dana nije dovoljno da se organiziramo da se povede generalni štrajk svih zaposlenih u javnim sluzbama. Nije valjda da ste svi “uhljebi”. Da se svi povežemo i izađemo na ulicu na taj nacin konačno i jednom zauvijek rijesili bi.se onih koji nas sustavno upropaštavaju, razjedinjuju i dovode u ocaj. 50 sindikata dalo je podršku…jesu li izasli na ulicu…
Nisu… Pitam se što ako nas se skupi 200 300 tisuca ljudi… i da konačno jednom zauvijek zatražimo odgovorne, doslovno glave krivaca Strajk bi momentalno završio u korist učitelja.

Izbori
Tada bi mogli zatražiti izvanredne parl.izbore.
U protivnom, učitelji se htjeli ili ne mogu mrcvariti još koji tjedan. Pitanje je koliko ce izdržati da ih ne sotoniziraju roditelji ili drugi koji rade u realnom sektoru i koji ne razumiju “koeficijent” i “izjednačavanje” s ostalim čiji je država poslodavac. Nakon određenog vremena štrajk se htjrli mi to ili ne gasi jer viđe nema tvari na kojoj gori. Učitelji se pokunjeno vračaju u učionice jer ih javnost i ostali sindikati nisu dovoljno i konkretno podržali. Vlada je pobjednik a svi gubimo..

I onda se događa ono što se uvijek događa. Neka svaki poraženi upamti jednom zauvijek. “Jao ti se pobijeđenima”. Prosvjed je gotov, više nema otpora…barem za idućih 10 godina.

A tada ce biti kasno jer s ovim tempom osipanja nac.korpusa više nas nece ni biti. Jer ako se ovim tempom nastavimo iseljavatii obrazovati neće nas više biti nikako. Ostat će “poturice”…
Učiteljima ne treba podrška isključivo na face-u treba im podrška na ulici!
Mi smo spremni a vi!?